Dolmen

In de streek zijn dolmens te bezichtigen. Dolmen is het Franse woord voor hunebed. Op de causse, waar je vanuit de boerderij op uitkijkt, is een hele mooie bewaard gebleven. Hij staat vlak bij een aangelegd pijnbomenbos. Het bordje is niet veel meer, waardoor de tekst bijna niet te lezen is. Je komt er door de doodlopende weg naar boven vanaf de brug van Saint Sulpice te volgen, of de weg van Marcilhac naar Cajarc te volgen. Hij ligt langs een mooie wandelroute van Marcilhac naar Saint Sulpice.

            

Dolmens dateren uit de bronstijd, dat was 3000 jaar voor Christus. De dolmens zijn gericht naar de zon, wat getuigd van een zonnige cultuur in relatie tot de doden. De voornaamste rol van een dolmen is een gezamenlijk graf.

        

In sommige dolmens heeft men wel 1200 tanden gevonden, die getuigen van 35 tot 40 personen van 0 tot 40 jaar. Binnen in de dolmens zijn nooit schatten gevonden, behalve wat stenen voorwerpen en stukjes aardewerk. Een dolmen is meestal samengesteld uit een horizontale steen, die 10 tot 30 ton kan wegen, gelegen op twee opstaande verticalen. Het geheel vormt de dodenkamer. Om de steen op zijn plaats te krijgen werd gebruik gemaakt van de techniek van koorden en boomstronken. Om een steen van 25 ton te verplaatsen zijn 300 mensen nodig. In de omgeving van Cajarc zijn wel 50 dolmens te vinden, wat betekent dat er in die tijd veel mensen in de omgeving woonden.

Hieronder Dolmen Le Rat. Deze ligt op de causse bij Saint Sulpice. Hij ligt langs de wandelroute Saint Sulpice Circuit 1. Deze wandeling wordt ook wel het Circuit du Rat genoemd, omdat de dolmen langs deze wandeling ligt.

       

Langs de wandelroute Mas de l'Artillou, die start in Espédaillac en over de causse loopt, kwamen we langs twee zeer mooie dolmens. Beide dolmens liggen op een heuvel. De eerste dolmen die we tegen kwamen kun je alleen uit de verte vanachter een hek bewonderen.

Bij de tweede dolmen die we tegenkwamen konden we wel dichtbij komen. Bijzonder hoe zo'n grote steen op zijn plaats is gekomen. Hij is echt heel groot.