Fietstocht langs de Célé richting Figeac

Op een zonnige tweede paasdag in 2007 maken we een fietstocht door de vallei in de richting van Figeac. 

In Brengues bestaat nog steeds het winkeltje. Het heet Le Fournil des Falaises en is het hele jaar open. In Espagnac is het kunstenaarsatelier weer bewoond. Er is een kleine bar. Of deze in de zomer geopend is, is niet bekend. Nu staat er een frisdrankautomaat. De schapen hebben al lammeren, die zich heerlijk in de zon koesteren.

            

Tussen Espagnac en Corn staat een heel groot huis, dat voor zo ver wij wisten nog door één dame bewoond werd. Het zag er altijd nogal vervallen en verlaten uit. Nu is het huis helemaal opgeknapt.

             

Overal in de vallei zijn in de dorpjes borden geplaatst met bezienswaardigheden. Zo ook in Boussac. Daar is vooral de kerk bijzonder. Wij zelf vinden daar altijd de runderen bijzonder. We kwamen een keer langsrijden toen er net een kalfje geboren werd. Ook nu zijn er genoeg kalveren te bewonderen.

             

Voorbij Boussac zie je boven de weg de Romaanse kapel van Camboulit. Deze is helemaal opgeknapt. Niet dat er iets aan veranderd is, maar hij is helemaal schoongemaakt en daardoor valt hij meer op. Je kunt naar boven lopen. Dan kom je op een begraafplaats met veel familiegraven. 

             

Aan het eind van de weg langs de Célé kom je op de weg naar Figeac. Daar staat een brug waar de trein over rijdt. Het is dan nog 6 km naar het centrum van Figeac. Dit is geen leuke route om te fietsen. Halverwege dit punt en Figeac besluiten we om terug te gaan. 

             

Op de terugweg ontdekten we een koe die aan het drinken was uit de Célé. We dachten eerst dat de koe in de sloot stond, maar hij was alleen maar aan het drinken en toen we dichterbij kwamen, klom hij gauw weer de oever op naar de wei.