Fietstocht langs de CÚlÚ richting Cabrerets

Op een zonnige zondag in mei 2008 fietsen we door de vallei in de richting van Cabrerets. Ons doel is het openluchtmuseum van Cuzals. Er staan boerderijen van de streek van de middeleeuwen tot aan begin van de 20e eeuw. Daarnaast is er veel informatie over ambachten van nu en vroeger. 

       

Als je de eerste bocht voorbij bent zie je aan de linkerhand een mooi typisch huis voor de Quercy. Vlak daarna zie je links Le Moulin. Dit is een oude watermolen die dateert uit 1760. Je kunt er vlak langs fietsen.

           

Als je verder fietst, kijk je uit op de klifwanden die hoog boven de vallei uitkomen. Je komt voorbij de visstekken langs de rivier. Er zijn een aantal visplaatsen aangelegd. Je kunt er allerlei soorten vissen vangen.

       

Aan het eind van de weg ga je omhoog en kom je weer uit op de D41. Als je naar boven kijkt, zie je de indrukwekkende "falaises" ofwel klifwanden. Het eerstvolgende dorp is Saint-Sulpice. Hier zie je langs de weg droogschuren voor tabak en langs de klifwanden rotshuizen. 

       

Na Saint-Sulpice kom je langs Mas de Valetta en vervolgens de duikplaats Emergence du Ressel. Hier staan bijna altijd wel auto's van duikers geparkeerd. Duikers komen vanuit de hele wereld om in de grot te duiken. Daarna kom je door Marcilhac met zijn beroemde abdij. In Marcilhac kun je er voor kiezen om door het dorp te rijden of de D41 te volgen. Even na Marcilhac zie je links langs de weg het piepkleine dorpje Monteils liggen.

 Je fiets er voorbij en blijft steeds de D41 volgen.

Bij de volgende bocht kom je langs een elektriciteitscentrale die bij een kleine stuwdam ligt.

       

Volg de weg verder en op een gegeven moment zie je links een mooie wasplaats(lavoir). Het volgende dorp is Sauliac. Als je de D41 volgt, fiets je er onderlangs. Het dorp zelf stelt niet al te veel voor.

Na Sauliac fiets je langs pas aangeplante walnootboomgaarden. Je kijkt tegen enorme klifwanden aan.

     

In de hoogte zijn huizen gebouwd en zelfs een kerk.

Dan naderen we Cabrerets en komen bij de afslag naar het Museum van Cuzals. De weg naar het museum gaat behoorlijk omhoog. Onze fietsen zijn er eigenlijk niet echt geschikt voor deze klim. Maar met af en toe een stukje lopen, komen we er ook. Het museum is zeker een bezoek waard. Het is leuk om te zien hoe men vroeger woonde zonder elektriciteit en stromend water. Er zijn elke dag diverse demonstraties van oude ambachten.

Terug naar fietsen