Grotten

In deze streek zijn oneindig veel grotten. Op enkele kilometers van de boerderij richting Saint Sulpice zijn de Grottes Bellevue. De laatste keer dat wij er waren, was de grot gesloten en alleen op afspraak te bezoeken. Jammer. Het is een mooie grot. Klik hier voor een video-impressie.

De belangrijkste grotten zijn:

Gouffre du Padirac www.gouffre-de-padirac.com

Richting Martel (Brive) staan vlak na Gramat al de borden. Dit is één van de mooiste grotten van Europa, de Dordogne gaat hier onder de grond. Met een trap of lift gaat u 100 meter onder de grond. Daarna met bootjes over de Dordogne onder de grond. Er ligt in de boerderij een Hollandse versie van de bezichtiging.
Het komt niet vaak voor dat het instorten van een bouwwerk juist klantenbindend werkt. Toch is dat precies het geval bij deze grot. Deze "grot der grotten" dankt zijn imposante zaal, die meer inhoud heeft dan de grootste kathedraal, aan het inklappen van het poreuze kalkplafond. Speleologen spreken van een krater van 35 meter breed en 75 meter diep. Stel dat de Gouffre daarmee het Guinness book of records mist, dan blijft nog altijd de hoeveelheid attracties. Die variëren van een boottocht tot een merkwaardige ondergrondse regenbui (als het buiten tenminste ook giet). Stalactieten en stalagmieten zijn van een hoog niveau.

Grotte Pech Merle www.quercy.net/pechmerle/index.html

Richting Cahors langs de Célé treft u rechts in het plaatsje Cabrerets de grotten van Pech-Merle aan. Deze zijn beroemd door muurschilderingen uit de préhistorie. U waant zich in het verleden. Daarnaast enkele grappige bezienswaardigheden. Doordat deze grot uniek in haar soort is, wordt er beperkt bezoek toegelaten om te voorkomen dat schilderingen verloren gaan.