Restaurants

Algemeen
De streek staat bekend om haar lekkere maaltijden. De Fransen kennen weinig groente. Aardappelen zijn groente dus kijk niet vreemd op als u alleen maar aardappelen of rijst krijgt. Op het menu staat wel altijd een salade als voorgerecht.
Je krijgt bijna altijd een kaasplateau na. Het is de bedoeling dat je pakt wat je wilt hebben. Daarna wordt het kaasplateau weggehaald. De Fransen zijn zoetekouwen. Ze zijn gek op toetjes en er is veel gebak.
Tussen de middag eten de meeste Fransen uitgebreid. Om twaalf uur(midi) gaat alles dicht en zit iedereen te eten.

Een lokale delicatesse is eend (Canard) waarbij een manchon de canard een knietje of te wel een poot is. Een enveloppe de canard is de borst. Een maigret de Canard is eendenfilet in kleine plakken gesneden. Een lokaal voorgerecht is Salade de Quercy. Dit bestaat uit sla, walnoten en stukjes eend.

Hieronder een selectie van restaurants die wij aanbevelen. In het gastenboek van Mas de Vert dat ter plekke aanwezig zijn visitekaartjes met telefoonnummers te vinden en andere aanbevelingen van gasten.

Saint Sulpice

Restaurant "Le Saint Sulpice"
Op 15 april 2006 is een nieuw restaurant geopend in St. Sulpice. Dat is op 2,5 kilometer afstand. Het heeft de welzeggende naam van Restaurant “Le Saint Sulpice”. Het zijn zeer aardige mensen die in voorafgaande jaren de kleine bar in de schuur naast de camping runden. Het nieuwe restaurant ligt op een steenworp afstand van de camping. De eigenaar doet er van alles aan om het de gasten naar de zin te maken. In 2007 heeft hij een overdekt terras gemaakt, bomen geplant op de parkeerplaats en een aantal "Jan Pleziers" aangeschaft. De laatste berichten zijn dat het eten goed is tegen een zeer redelijke prijs. Op de foto rechtsonder het restaurant gezien vanaf de klifwanden van Saint Sulpice. Vanaf het terras van het restaurant heb je mooi uitzicht op deze kilfwand met rotshuizen.

         

Marcilhac sur Célé

Restaurant de Touristes
Voor een goede prijs kun je er echt uit moeders keuken eten. En het is echt uit moeders keuken met slecht 1 menu dat iedere dag verandert.  Stevige dame (en man die de vaat doet) die zelf kookt en serveert. En je moet je bordje leeg eten en vooral op tijd komen. Prachtig om dit mee te maken. Vanaf 2007 alleen nog tussen de middag open. Wel reserveren en tussen 12.00 en 13.00 uur klaar zitten. Contant betalen. De vrouw die tot 2007 het
enige restaurant in Marcilhac runt heeft op dit moment wat problemen met haar gezondheid. Het Restaurant des Touristes is daarom nu alleen nog tussen de middag open en alleen op afspraak. Jammer, want het was altijd heel gezellig toeven op het terras buiten. Ook het eten was altijd een aparte belevenis. 

Hotel de la Promenade
Sinds de zomer van 2007 is het Hotel de la Promenade heropend. Dit is aan de overkant van het Restaurant de Touristes. Het hotel heeft een behoorlijk aantal jaren leeg gestaan. Het wordt nu helemaal opgeknapt en in de zomer van 2007 kon je er ook al eten. We hebben er zelf op een dag in januari 2008 gegeten tussen de middag. Er was een menu du jour. Goed eten inclusief wijn voor een zeer schappelijke prijs. Kiezen is er niet bij, maar het eten was goed en ruim voldoende. Je kunt er ook gezellig buiten op het terras zitten.

Cajarc

Brasserie du Tour de Ville
Typisch Franse brasserie waar je een prima maaltijd tegen een schappelijke prijs kunt eten. Het wordt gerund door een jong stel. Je kunt er prima buiten zitten. 

Auberge du Pont
Zoals de naam al aangeeft ligt dit restaurant vlak voor de mooie stalen brug over de Lot. Prima zaak voor redelijke prijs. Bijzonder is het koud buffet, dat bij een menu is inbegrepen. Je kunt er helaas niet buiten zitten, maar het eten is zo goed dat dit een hoop goed maakt.


Le President
Dit restaurant ligt aan het marktplein. Je kunt er buiten op het terras een drankje drinken. Als het minder weer is kun je binnen zitten. In het restaurant worden pizza's geserveerd en regionale specialiteiten. 

La Promenade
Dit restaurant ligt aan het marktplein. In de zomer kun je er buiten op een klein stukje terras zitten. Het eten wordt binnen geserveerd. Het heeft de typische eenvoudige Franse inrichting. Er worden typische regionale maaltijden geserveerd. Het eten is er goed en niet duur.

Espédaillac
Een uitstekend provinciaals restaurant Beauville. Echt couleur locale. Je kunt er vanaf twaalf uur 's middags lunchen. Er is dan één menu. Je krijgt voor 11,50 euro een vijfgangen menu inclusief een karaf wijn en koffie toe. De maaltijd bestaat uit soep met brood, die geserveerd wordt in een terrine. Daarna volgt een voorgerecht, hoofdgerecht, kaas en dan nog een nagerecht. Je kunt er ook 's avonds eten. Op zondag wordt er lam aan het spit gegrild. Tijdig reserveren, want het is erg populair. 

             

Toen wij er waren begin mei, kwamen er  twee grote groepen binnen. Ook de lokale bevolking was in grote getale aanwezig. Er is achter ook nog een zaaltje waar je kunt zitten.

      

Tussen Boussac en Figeac aan de vallei
La Belle Epoque. Dit is het beste restaurant dat door een jong echtpaar wordt gerund. Als u richting Figeac rijdt via de valleiroute dan is een aantal kilometers na Boussac links het restaurant. Het valt op door het roze bord. Zeer goed eten, niet goedkoop. Klik hier voor de website.

Brengues
Bar Romantique. Voor een kleine prijs heeft u een redelijk menu. In zomer gericht op de campinggasten.

Ceint d'Eau
Le Drauzou. Richting Figeac langs de Célé. Aan het einde van de valleiroute ligt na ongeveer 100 meter links dit restaurant. Tussen de middag is het hier ongelooflijk druk. Ook hier coleur locale en traditioneel Frans eten.

Restaurant La Forge in Faycelles
In het vroege voorjaar is er in de vallei nog niet heel veel toeristisch leven. Dit betekent ook dat een aantal van onze favoriete restaurants een geheel of gedeeltelijke wintersluiting hebben. Toevallig kwamen we bij La Forge in Faycelles terecht. Het was al eerder aanbevolen door een stel Engelsen, die hier veel in de buurt vertoeven. We vonden een foldertje onder de ruitenwissers van onze auto op de parkeerplaats van Leclerc. Dat gaf de doorslag. Grappig plaatsje en leuk restaurant. Zie ook www.laforge-faycelles.fr. In de zomer moet het er goed toeven zijn, want ze hebben een groot terras met uitzicht over de vallei van de Lot. En ook hier weer traditioneel Frans eten. Het beviel ons zelfs zo goed dat we nog keer teruggingen.

            

Assier
Aan de overkant van de kerk. Traditioneel Frans eten. Zeer goed. Er is voldoende parkeerplaats. Groot terras aan het zwembad. Zie ook www.legaliot.com. In deze plaats is het Chateau d'Assier.

             

Figeac
In Figeac zijn zeer veel restaurants. Speciaal aan te bevelen is de brasserie Le Sphinx. In dit pand was ooit de boekwinkel gevestigd van de vader van de beroemde schriftkundige Champolion. De brasserie is op de Place Carnot in het centrum van Figeac, het plein waar op zaterdag de overdekte markt is. Voor 13 euro eet je tussen de middag(midi) een menu du jour van zeer goede kwaliteit. De brasserie is dan vol.

Een selectie  die goed bekend staat:

Pizzeria "Portel"
9 rue Orthabadail

Restaurant á Léscargot
2 Avenue Jean Jaurès.
Ligt aan de Lot net over de brug rechts

Livernon
Op het pleintje. Tussen de middag voor weinig een prima menu.

Saint Cirq Lapopie
Restaurant Lou Botat.