Circuit du château des Anglais (12 km, 4 uur)                                   <printversie>

Algemeen

Dit is een heel bijzondere route die leidt langs heel oude Romeinse en Engelse bezienswaardigheden. Vanaf de weg tussen Brengues en de camping Le Moulin Vieux kun je het oude kasteel dat tegen de rotsen is gebouwd in de hoogte tegen de rosten zien. De route loopt door priorij Espagnac-Sainte Eulalie en je hebt onderweg verschillende magnifieke uitzichtpunten over de vallei van Célé. 

De route is een halve dag wandeling. Eten en drinken in Brengues. In het hoogseizoen is soms in Espagnac een bar open. Wij raden aan voor onderweg wat te drinken en eten mee te nemen.

             

De routemarkeringen zijn goed te vinden. De route volgt de rood-witte markering van de GR 651 en grijze bordjes en vervolgens de gele markering. 

Vertrekpunt is de kerk van Brengues. Vanuit Mas de Vert kun je daar makkelijk heen fietsen. Het is 3 kilometer. Fietsen parkeren bij Hotel de la Valleé of bij de camping. De route loopt over stenige smalle paden en er zitten behoorlijke stukken met stijgingen en dalingen in. Goede wandelschoenen zijn aan te bevelen. De route loopt bij het château langs de rotswand. De afgrond loopt daar heel steil naar beneden. Mooie uitzichten, maar kijk uit bij de rand! Let op honden en kinderen!

Kaart IGN 1/25 000 Cajarc.

Routebeschrijving

Bij Hotel de la Valleé naar boven lopen, tussen de huizen door en langs de kerk. Dus NIET over de rivier maar de andere kant op de vallei uit en omhoog. Bij een van de laatste huizen treft u rechts het begin van de route aan. Zover mogelijk doorlopen. Het pad komt uit vlak langs de bergwand, waar je de hele vallei kunt overzien. Links ligt de camping Moulin Vieux en rechts de weg richting Brengues. Recht aan de overkant ligt het dorp Merlet.

            

Als je langs de rotswand loopt, kom je een poort tegen.

       

En even verderop ligt boven het pad verscholen tussen het groen het château des Anglais. Je moet goed opletten, want je loopt er zomaar voorbij.

Voorbij het château des Anglais gaat de route links omhoog en loopt door een niet al te lang geleden gerestaureerd gehucht. Nu is het een klein vakantiedorpje.

De route gaat naar twee waterbronnen. In één waterbron zwemmen goudvissen.

          

De route buigt verderop weer terug naar de vallei en loopt weer langs de vallei. Je hebt dan uitzicht op de bergwand, waar je net bovenlangs bent gelopen.

U kunt de route bekorten door halverwege naar de camping Le Moulin Vieux af te dalen en richting Brengues over de weg terug te lopen. De lange route gaat verder over de causse richting Espagnac en daar naar beneden. Door Espagnac heen en aan de andere kant van de vallei loopt de route via Merlet en langs Mas de Greil terug naar Brengues.

Het route loopt als volgt verder.

Je komt langs een aantal huizen en zo bij de asfaltweg. Ga rechtsaf, loop door naar Espagnac. In Espagnac(brug over) rechtsaf, weg links om te vervolgen("otomatic" aan je rechterhand houden). Hou de weg rechts aan. De houten borden geven "Merlet" aan en "Brengues". De route wordt geel en oranje(paardenpad) aangegeven. Volg de weg, na een paar honderd meter naar links. Haarspeldbocht weer naar rechts. Na een poosje rechts het bospad in en helemaal helemaal uitlopen naar Merlet. Ga door Merlet achter maïsveld langs naar de weg rechtsaf. Hier kun je de route verkorten door de brug over te gaan naar Brengues. De route loopt verder via Mas de Greil.  

Terug naar wandelen