Gourdon (70 km) www.quercy-tourisme.com/gourdon/index.html, http://www.gourdon.fr

Deze stad van gele steen is 20 km in de omtrek, voorbij de dalletjes met eiken- en kastanjebossen, nog zichtbaar. De hoofdstad van de Bouriane is de onderprefectuur en het handelscentrum van de streek. Gourdon was de zetel van één van de invloedrijkste families van de Quercy. Het plaatsje is op een helling gebouwd en heeft 5100 inwoners. Ter hoogte van de stadsmuren is het door boulevards omringd. Het is de grote marktplaats van de Bouriane. De landelijke bevolking komt regelmatig in de kleine stad. Op marktdagen breekt er een vrolijke chaos uit met veel verkeer. Een parkeerplaats vinden is de eerste uitdaging als je deze plaats bezoekt. Even buiten het centrum parkeren op de speciale parkeerplaatsen is de beste optie.

       

De Romeinen en de Kelten lieten sporen van bewoning achter in de omgeving(5e eeuw). In de 10e eeuw kwam de plaats in handen van het huis Gourdon, onder welks bestuur hij, ondanks talrijke conflicten, bloeide en vier kloosters verwierf. In 1244 kreeg Gourdon stadsrechten, waardoor het dorp zich kon ontwikkelen van een feodaal goed tot een volwaardige stad met een eigen bestuur van schepenen. Tijdens de Godsdienstoorlogen werd ook Gourdon niet gespaard. Wanneer de heer van Gourdon de kant van Maria de Medici tegen Lodewijk XIII kiest, wordt het kasteel met de grond gelijk gemaakt.

De Saint-Pierre-kerk op de top, ooit een dependance van de Vigan-abdij, dateert van de 14e eeuw. De gevel heeft twee onregelmatige gevormde torens. Via een weg bereik je de esplanade waar vroeger het kasteel lag. Van de oude Romeinse vesting bestaan alleen nog de overblijfselen van het fort op de heuvel en de sporen van de hoge muur. Op de plaats van het oude fort opent zich nu een weids panorama over 360 graden. De middeleeuwse stad ligt ingeklemd tussen de versterkte poort uit de 13e eeuw en de gordel van boulevards aan de andere kant, die de versterkte muur heeft vervangen.

Als de stad bezoekt, kun je helemaal een rondje lopen over de boulevard die rondom het oude stadscentrum ligt. Voor het oude stadscentrum zelf zul je omhoog moeten klimmen richting kerk. Onderweg kom je langs gerestaureerde huizen. De oude stad heeft een flinke opknapbeurt gehad.

       

Als je na de eerste klim achterom kijkt, zie je beneden de markt liggen. Het gaat aardig snel omhoog. Als je bij de kerk bent aangekomen kom je op een plein waar ook het stadhuis is. Met arcades en heel mooi opgeknapt.

       

De kerk kun je inlopen. De deur staat open. Je kunt achter de kerk via een trap omhoog lopen naar het uitzichtpunt. Toen wij er waren was het een beetje heiig. Je kunt heel ver kijken en helemaal rondom.

       

Midden op het plateau staat een zuil met daarop het panorama. Je hebt een mooi zicht op Gourdon zelf.

       

Je daalt daarna weer af naar de stadsring. Onderweg zie je vele mooi gerestaureerde huizen en vooral veel poorten en bogen.

           

Als de markt afgelopen is om twaalf uur gaan alle winkels dicht en wordt er gegeten. Voor niet al te veel geld eet je dan een plat du jour of menu du jour. Er zijn vele restaurants langs de stadsring en ook enkele in het oude stadscentrum.

    

Leuke plaats die u goed kunt combineren met Sarlat, Domme of Labastide-Murat.