Sarlat www.sarlat.com, www.ot-sarlat-perigord.fr

Sarlat(9900 inwoners) ligt in Périgord. Het is een agrarisch handelscentrum met ondermeer. voedingsmiddelenindustrie en wordt ook wel de parel van de Dordogne genoemd. Het heeft een pittoresk stadsbeeld, dat sinds de jaren zestig gerestaureerd is, met als meest opvallende elementen onder meer de voormalige kathedraal (16de en 17de eeuw) met kerkhof en zogenaamde Lanteme des Morts(12e eeuw), het Hótel Plamon(14e –17e eeuw), het Hótel de Maleville(16e eeuw) en het geboortehuis(ca. 1525) van Etienne de La Boetie. Er is een leuke stadswandeling te maken.

     

Op zaterdag is er een zeer uitgebreide markt met allerlei specifieke artikelen van de streek. Er zijn vele leuke eetgelegenheden waar je op het terras buiten kunt eten. Heel gezellig voor een dagje uit.

            

Sarlat is een leuke plaats om naar toe te gaan op zaterdag. Er zijn veel karakteristieke gebouwen en het is altijd leuk om over de markt te lopen. De markt is de ene keer groter dan de andere keer. In de zomer is hij erg groot en strekt hij zich uit over de gehele binnenstad van Sarlat. Er is dan ook heel veel volk op de been.

           

Er zijn erg veel toeristen. Veel Hollanders. Hollands lijkt ook wel de voertaal op zo'n zomerse dag. Wanneer je de stad in het voor- of najaar of met kerst bezoekt zijn hier uitsluitend Fransen te vinden.

           

Overal worden regionale specialiteiten aangeboden en uiteraard de bekende toeristische handelswaar. Dat laatste is toch wel in de minderheid. Er zijn mandjes voor de kaas, zodat de vliegen er niet bij kunnen. Hoeden en tassen in allerlei soorten in maten.

             

Naast veel tassen, worden er rieten manden te koop aangeboden. Ook in allerlei soorten en maten. Kralenkettingen.

                 

Er is ook wat handelswaar dat je niet zo snel op een Nederlandse markt zal aantreffen. Messen zijn in Frankrijk gewoon te koop. Verderop vingerhoeden.

           

Spaans servies is hier ook te koop. Daar hoef je de grens niet voor over. Zeep is hier een specialiteit. Behalve allerlei stukken zeep in heel veel geuren ook stukjes met letters, waarmee je een naam kan maken.

            

Overal is eten. Paella, crepes en allerlei andere specialiteiten. Het ziet er allemaal even lekker uit.

            

Er zijn kruiden te koop, olijven en allerlei soorten vis, dus ook krab en garnalen. Een gemiddelde Nederlandse markt verbleekt bij dit aanbod.

            

En uiteraard ook taart, ijs en gedroogde vruchten. Zoetigheid in alle kleuren, soorten en maten.

          

Uiteraard is er ook nog een "gewone" markt met kaas, groeten en fruit.

            

En natuurlijk niet te vergeten de worstjes. Ook deze in allerlei soorten en maten. Wijn in flessen en pakken en losse kruiden, die op deze manier Marokaans aandoen.

           

Tegen het middaguur komt er activiteit in de vele restaurants, die goed eten in een gezelige omgeving bieden. De een wat luxer dan de ander. Er is een heel gevarieerd aanbod.

            

Bij La Bedaine is een terras in de schaduw.

Een bezoek aan deze stad is mooi te combineren met een bezoek aan Domme en/of Gourdon.